Rose colored fish, summer food with lemon wine marinadeРибата е една от най-предпочитаните за консумация храни в цял свят. Тя е източник на полезни за организма вещества. Преди всичко това са незаменимите аминокиселини – метионин, цистин, цистеин и пр. Те са абсолютно необходими за човешкия организъм. В тази храна почти няма въглехидрати. Богата е на белтъчини, готви се бързо и лесно. Има ниско съдържание на мазнини. Днес на пазара се предлагат най-различни видове риба, затова е добре да знаем как да изберем дадена риба.

Избор на риба:

Каквато и да е рибата тя трябва де е прясна. Само прясната риба е полезна. Може да я познаете по блестящите и лъскави люспи. Месото трябва да е твърдо, очите лъскави и ясни, хрилете червени и влажни, рибата не трябва да ила „специфична миризма“ и не трябва да е лепкава.

Ето и част от най-предпочитаните за консумация риби: сьомга, пъстърва, скумрия, кефал, треска, херинга, морски костур, хамсия и др.

 • За да почистите рибата ви е необходим остър и гъвкав нож или кухненски ножици. Пресните риби са слузести и хлъзгави, затова, за да ги държите здраво ви е необходима кърпа и малко сол.
 • За да остържете рибата трябва да я хванете здраво за опашката. Остържете я с гърба на ножа от опашката към главата, за да махнете люспите. Отрежете перките и оформете опашката във формата на буквата V.

carp_1За да изкормите рибата трябва да срежете корема с остър нож и да изтържете вътрешностите, като внимавате да не нараните жлъчния мехур. Също така не забравяйте да махнете и черните кожички отстрани, тъй като те придават горчивина. След това изплакнете рибата и я изтрийте с малко сол, за да махнете остатъците от кръв. След като я изкормите може да я обезкостите, като сплескате рибата върху дъска с кожата нагоре. Хванете за опашката и натискайте с пръст силно по дължината на гръбнака, за да се сплеска. Срежете опашната част, освободете гръбнака с върха на ножа и го прережете при главата, за да го извадите. Почистената риба се измива под течаща студена вода и се подсушава с кухненска хартия. След като сте почистили рибата, я натъркайте с лимонен сок от всички страни. Така месото й ще стане по-здраво, а миризмата й по-лека. Малко преди да сготвите рибата я посолете от всички страни, така ще я предпазите от изсъхване.

Следва продължение…

Още по темата:

 • Полезни съвети за приготване на риба – Част II


  Продължение на Полезни съвети за приготване на риба – Част I
  Ето и няколко съвета как да сготвите вкусна риба:

  За да остане рибата свежа, когато я печете във фурна е необходима течност, като: бульон, вино, масло или зеленчуци. Може да сложите на дъното на тавичката, в която ще печете рибата първо зеленчуците и върху тях да

 • Полезни съвети за приготвяне на пиле


  Пилето е чудесен източник на протеини и е бедно на мазнини. Съдържащата мазнини кожа може да бъде отстранена преди готвене, но знайте, че вкусът на пилето е предимно в кожата му. Пилето е предпочитано за консумация във всички части на света. Пилешкото месо е богато на витамини – В3, В6, В12 и на минерали –

 • Полезни съвети за приготвяне на агнешко месо

  Печеното агнешко има превъзходен вкус без значение дали е препечено или не. Месото на пролетните агнета е вкусно дори и без сол, само с подправки и пресен лук.
  Избор на агнешко:

  Месото трябва да има неуловим дъх, да е прясно и приятно на вид.
  Тлъстината трябва да е твърда
  Кожата не трябва да е влажна или прекалено суха.
  Месото трябва

VN:F [1.9.17_1161]
оценете рецептата
Rating: 3.4/5 (8 votes cast)
Полезни съвети за приготване на риба – Част I, 3.4 out of 5 based on 8 ratings