info_462_pic_185Пилето е чудесен източник на протеини и е бедно на мазнини. Съдържащата мазнини кожа може да бъде отстранена преди готвене, но знайте, че вкусът на пилето е предимно в кожата му. Пилето е предпочитано за консумация във всички части на света. Пилешкото месо е богато на витамини – В3, В6, В12 и на минерали – фосфор, цинк и калий.

Избор на пиле:

Пресните пилета имат по-добър вкус от замразените. Всички пресни пилета трябва да имат гладка, мека кожа, без перушина или натъртвания по бутчетата, а замразените пилета не трябва да оставят размразена вода, когато ги поставите в тавата. Охладеното пиле има срок на годност около 3 дни, а замразеното около 20 дни.

Ето и няколко полезни съвета:

За да напълните пилето от към задния край, първо почистете цялостно пилето отвътре. Не препълвайте пилето с плънка особено ако плънката съдържа зърнени продукти като ориз, тъй като ориза набъбва и ще ви е необходимо много време, за да се сготви самата плънка, което води до изсушаване на пилето. След като напълните пилето за предпочитане е да не го връзвата. Когато бутчетата не са вързани топлината се разпределя равномерно. При вързаните бутчета е необходимо по-дълго печене, което изсушава гърдите на пилето и то прегаря. Но все пак ако сте решили да вържете пилето използвайте здрав конец. Направете възел около трътката на пилето, кръстосайте конеца, прехвърлето го около долното бутче и стегнете здраво. После обърнете пилето и прехвърлете конеца около едното крило. Прекарайте под кожата на шийката, издърпайте го отгоре и завържете и другото крило.

За да разчлените пилето ви е необходим остър нож. Сложете пилето с гърба нагоре. Направете разрез по гърба. Там където горното бутче се свързва с гърба изрежете кръгово месото от всички страни. Обърнете пилето и издърпайте единият му крак. Срежете с нож кожата при ставата свързваща бутчето с тялото. Направете разрез между горното бутче и тялото. Повторете от другата страна. За да отделите бялото месо правите разрез от двете страни на костта на пилешките гърди. За да срежете малките кости е най-добре да използвате ножица. Отворете пилето и срежете с нож от всяка от страните крилото и бялото месо, като започнете от задния край и режете нагоре докато стигнете до врата. Срежете ставата на крилото на две като оставяте една трета от бялото месо прикрепена към крилото. Изрежете краищата на крилата. Изрежете бутчетата на две през ставата като по този начин ги делите на горно и долно бутче. Изрежете със сатър или голям нож най-долната част на бутчето, която се състои само от кост.

8433-3За да приготвите пилето на грил, направете разрез по протежение на гръбначната кост с ножица или остър нож. Разтворете пилето и натиснете с длан, за да пречупите гръдната кост и фенера. Прободете с шиш през двата крака и бялото месо, за да държите пилето максимално отворено.

За да изпечете пилето на фурна, първо го намажете с масло и го поставете в намазана с масло тавичка. Печете в предварително загрята фурна. Така приготвеното пиле става сочно и с хрупкава кожа. Ако искате да получите и сос в тавичката добавете чаша бяло вино и чаша пилешки бульон. Изпеченото пиле може да ароматизирате със стрък пресен пелин и счукан чесън.

За да приготвите пилето в микровълнова фурна завийте долната част на бутчетата и крилцата във фолио като лъскавата част на фолиото остане отдолу. Поставете пилето в тавичка и го покрийте. Печете го като от време на време го обръщате. След като го извадите завийте цялото пиле с фолио и го оставете за 10 минути преди да го сервирате. Може да овкусите пилето със смес от 1 с.л. горчица, 1 счукана скилидка чесън, щипка черен пипер и щипка канела. За да придадете цвят на пилето преди сервиране го намажете със соев сос.

Най-подходящите подправки за пиле са: дафинов лист, магданоз, мащерка, розмарин, пелин, черен пипер.

Още по темата:

 • Полезни съвети за приготване на риба – Част II


  Продължение на Полезни съвети за приготване на риба – Част I
  Ето и няколко съвета как да сготвите вкусна риба:

  За да остане рибата свежа, когато я печете във фурна е необходима течност, като: бульон, вино, масло или зеленчуци. Може да сложите на дъното на тавичката, в която ще печете рибата първо зеленчуците и върху тях да

 • Полезни съвети за приготвяне на агнешко месо

  Печеното агнешко има превъзходен вкус без значение дали е препечено или не. Месото на пролетните агнета е вкусно дори и без сол, само с подправки и пресен лук.
  Избор на агнешко:

  Месото трябва да има неуловим дъх, да е прясно и приятно на вид.
  Тлъстината трябва да е твърда
  Кожата не трябва да е влажна или прекалено суха.
  Месото трябва

 • Полезни съвети за приготване на риба – Част I

  Рибата е една от най-предпочитаните за консумация храни в цял свят. Тя е източник на полезни за организма вещества. Преди всичко това са незаменимите аминокиселини – метионин, цистин, цистеин и пр. Те са абсолютно необходими за човешкия организъм. В тази храна почти няма въглехидрати. Богата е на белтъчини, готви се бързо и лесно. Има

VN:F [1.9.17_1161]
оценете рецептата
Rating: 3.8/5 (5 votes cast)
Полезни съвети за приготвяне на пиле, 3.8 out of 5 based on 5 ratings