005702275Печеното агнешко има превъзходен вкус без значение дали е препечено или не. Месото на пролетните агнета е вкусно дори и без сол, само с подправки и пресен лук.

Избор на агнешко:

 1. Месото трябва да има неуловим дъх, да е прясно и приятно на вид.
 2. Тлъстината трябва да е твърда
 3. Кожата не трябва да е влажна или прекалено суха.
 4. Месото трябва да розово на цвят

Частите на агнето и как да ги изпечем:

 • Бут – Това са задните и седалищни части на агнето. Продават се цели или срязани на половина. За да изпечете бута трябва да махнете костта, да изрежете кожата и тлъстината.
 • Плешка – Това са предните крака, които обикновено се продават цели. Месото е по-тлъсто от бута. За да изпечете плешката трябва да изрежете и махнете костта. Ако не успеете да я извадите може да го направите и след изпичане.
 • Врат – Тази част от агнето е хубава за печене, но трябва да се пече бавно.
 • Вратни котлети – Те са много крехки. Вратните котлети са свързани с гръбнака. Връзките между тях трябва да се разсекат със сатър. Преди да печете изрежете по-голямата част от тлъстината. Оголете с нож месото около вратните котлети. Направете кръстосани нарези на тлъстината. увийте оголените краища с фолио, за да не изгорят.
 • Филе – Това е гърба на агнето. Ако печете филето цяло трябва да разсечете връзките между котлетите.
 • Ребра – Това е коремната част. Това месо е вкусно, но трябва да се пече продължително време.

iastia_s_agne6ko_mesoПеченото агнешко се приготвя много лесно. Преди да го сложите да се пече, месото трябва да е със стайна температура. Обезкостеното агнешко има нужда от повече време за печене от необезкостеното. Не завивайте агнешкото във фолио, защото няма да се запече. Може да изпечете агнешкото върху решетка като по този начин то ще се изпече равномерно от всички страни и ще добие златиста кожичка. Под решетката сложете тавичка, в която да се събира сока от печеното. След това с него може да направите заливка, като прибавите малко брашно, доматено пюре, агнешки бульон, сол и черен пипер.

За да разберете дали печеното месо е готово при пробождане с тънък нож:

 • Червен сок – много сурово
 • Розов сок – средно изпечено
 • Бистър сок – средно изпечено
 • Няма сок – изпечено

Как да нарежем печеното агнешко месо?

След като месо е изпечено, изключете фурната и оставете месото в нея още 15 минути. След това извадете месото и го оставете малко да изстине преди да преминете към негоното рязане. Набодете месото на няколко места с вилица, за да установите къде е костта. Режете диагонално или успоредно на костта. Мускулните влакна са успоредни на костта, затова като режете по диагонал, прерязвате влакната и това ви дава крехки резени месо. Режете винаги с остър нож, напречно на влакната, за предпочитане тънки резени.

Плешка – първо отрежете парче от средата на месото. Ако не сте извадили костта я извадете. Продължете да режете от двете страни на първия срез, след като свърши месото го обърнете и продължете по същия начин и от другата страна.

Бутпърво срежете малко парче от центъра на бута до костта. Продължете да режете от всяка страна от първоначалния срез.

Вратни котлети – набодете с вилица и срежете междуребрените кости вертикално, за да разделите месото на котлети.

Обезкостяване:

Бут – Хванете костта на бута и направете надлъжен разрез покрай страната, където месото е най-малко. Остържете месото до ставата. Прережете сухожилията и махнете костта. Увийте на руло обезкостения бут и го завържете здраво преди печене.

Плешка – Сложете плешката с кожата надолу. С тънък, остър нож изрежете месото от плоската част на плешката – отгоре и отдолу. Когато стигнете ябълковидната става я усучете и прережете сухожилията, които я държат и я махнете. Разрежете месото и го отворете там, откъдето сте извадили плоската плешка и постепенно отрежете цялото месо от костта. Усочете и отрежете сухожилията и извадете костта. Оставащата кост е под прав ъгъл. Прорежете месото покрай нея, изрежете го от костта и я махнете.

Още по темата:

 • Полезни съвети за приготване на риба – Част II


  Продължение на Полезни съвети за приготване на риба – Част I
  Ето и няколко съвета как да сготвите вкусна риба:

  За да остане рибата свежа, когато я печете във фурна е необходима течност, като: бульон, вино, масло или зеленчуци. Може да сложите на дъното на тавичката, в която ще печете рибата първо зеленчуците и върху тях да

 • Полезни съвети за приготвяне на пиле


  Пилето е чудесен източник на протеини и е бедно на мазнини. Съдържащата мазнини кожа може да бъде отстранена преди готвене, но знайте, че вкусът на пилето е предимно в кожата му. Пилето е предпочитано за консумация във всички части на света. Пилешкото месо е богато на витамини – В3, В6, В12 и на минерали –

 • Полезни съвети за приготване на риба – Част I

  Рибата е една от най-предпочитаните за консумация храни в цял свят. Тя е източник на полезни за организма вещества. Преди всичко това са незаменимите аминокиселини – метионин, цистин, цистеин и пр. Те са абсолютно необходими за човешкия организъм. В тази храна почти няма въглехидрати. Богата е на белтъчини, готви се бързо и лесно. Има

VN:F [1.9.17_1161]
оценете рецептата
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Полезни съвети за приготвяне на агнешко месо, 5.0 out of 5 based on 1 rating