123870342345311Най-важното при пазаруването на морски дарове е те да бъдат пресни, защото в противен случай вкусовите им качества изчезват. Всички морски продукти трябва да миришат на чисто и да издават аромат на море, замирише ли ви макар и малко на амоняк не ги купувайте.

Морските деликатеси се приготвят много бързо. Не прекалявайте с времето за тяхното приготвяне, защото месото става твърдо и безвкусно. Не прекалявайте и с подправките. Не ги дръжте дълго време в хладилника, гответе ги и ги яжте веднага.

002434284Черупчестите миди трябва да са затворени плътно. Изхвърлете онези, които са отворени. Преди да ги сварите ги сложете под течаща студена вода, за да се измият добре. Мидите се варят на пара или на много слаб огън в подсолена вода. Щом черупките се отворят, мидите са готови.

Скаридите се продават в магазините предимно замразени. След като веднъж сте ги размразили не ги замразявайте повторно. Хубаво е да ги photo_verybig_194 размразявате в хладилника за една нощ. След като се размразят ги консумирайте до 24 часа.

 • За да сварите раците ги пуснете във подсолена вряща вода. След като черупките станат червени намалете котлона и варете още 8 минути. Извадете, отцедете и ги оставете да се охладят. След това вече може да измъкнете краката и ципките. Счупете черупките с чук, като ги увиете във фолио. Извадете месото с шиш или клечка. По същия начин извадете и месото от тялото. Изхвърлете хрилете и белия дроб.

0260_bigОмарът е безспорният крал на морските деликатеси и е невероятно вкусен. Омарите обикновено се продават сварени в черупките си. Никога не купувайте умрял несварун омар, защото месото му се разваля много бързо. След като се свари омара се разрязва и почиства. Срежете омара през средата и извадете стомаха. Изхвърлете червото, което върви от главата до опашката. Махнете и хайвера. Счупете краката и щипките с клещи или чук, като преди това ги увиете в найлоново фолио. С помощта на шиш или клечка извадете месото. С голяма лъжица извадете месото от тялото, след което го нарежете.

Още по темата:

 • Полезни съвети за приготване на риба – Част II


  Продължение на Полезни съвети за приготване на риба – Част I
  Ето и няколко съвета как да сготвите вкусна риба:

  За да остане рибата свежа, когато я печете във фурна е необходима течност, като: бульон, вино, масло или зеленчуци. Може да сложите на дъното на тавичката, в която ще печете рибата първо зеленчуците и върху тях да

 • Полезни съвети за приготвяне на пиле


  Пилето е чудесен източник на протеини и е бедно на мазнини. Съдържащата мазнини кожа може да бъде отстранена преди готвене, но знайте, че вкусът на пилето е предимно в кожата му. Пилето е предпочитано за консумация във всички части на света. Пилешкото месо е богато на витамини – В3, В6, В12 и на минерали –

 • Полезни съвети за приготвяне на агнешко месо

  Печеното агнешко има превъзходен вкус без значение дали е препечено или не. Месото на пролетните агнета е вкусно дори и без сол, само с подправки и пресен лук.
  Избор на агнешко:

  Месото трябва да има неуловим дъх, да е прясно и приятно на вид.
  Тлъстината трябва да е твърда
  Кожата не трябва да е влажна или прекалено суха.
  Месото трябва

VN:F [1.9.17_1161]
оценете рецептата
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Полезни съвети за приготвяне на морски деликатеси, 5.0 out of 5 based on 2 ratings