D02_bigВсички народи и цивилизации са приготвяли храната си като са я забождали на пръчка и са я пекли на огън. Но шишчетата и кюфтетата са тръгнали от Близкия изток. Пикантните турски кюфтета и изобилстващите от подправки агнешки шишчета от Гърция притежават неповторим аромат.

Избор на месо за мелене:

Когато се избира месо за мелене, то трябва да е леко мазно. Кюфтетата от посно месо са сухи и нямат аромат. Каймата трябва да е прясна. Преди да се смели месото е необходимо да се изрежат всички жили и ципи, както и кожата.

h_46bigШишчета:

Шишчетата се приготвят от месо, риба, птиче, зеленчуци и др. Може да направите шишчета дори от кайма. За целта в каймата не трябва да има много хляб, защото сместта омеква и може да падне от шишчето. Направете малки кюфтенца и ги набождайте на шиша като редувате с парченца лук, чушка и бекон. Хубаво е всички продукти да са нарязани на еднакви по големина парчета. Ако шишчета ви са дървени, намокрете ги предварително с вода, за да не изгорят. За да станат по-ароматни е добре да мариновате продуктите за шишчета. Може да ги мариновате в смес от чесън, джоджен, зехтин, черен пипер, сол и пресен лук. Месото може да се маринова и цяла нощ, докато на зеленчуците са им необходими само няколко минути.

Още по темата:

 • Полезни съвети за приготване на риба – Част II


  Продължение на Полезни съвети за приготване на риба – Част I
  Ето и няколко съвета как да сготвите вкусна риба:

  За да остане рибата свежа, когато я печете във фурна е необходима течност, като: бульон, вино, масло или зеленчуци. Може да сложите на дъното на тавичката, в която ще печете рибата първо зеленчуците и върху тях да

 • Полезни съвети за приготвяне на пиле


  Пилето е чудесен източник на протеини и е бедно на мазнини. Съдържащата мазнини кожа може да бъде отстранена преди готвене, но знайте, че вкусът на пилето е предимно в кожата му. Пилето е предпочитано за консумация във всички части на света. Пилешкото месо е богато на витамини – В3, В6, В12 и на минерали –

 • Полезни съвети за приготвяне на агнешко месо

  Печеното агнешко има превъзходен вкус без значение дали е препечено или не. Месото на пролетните агнета е вкусно дори и без сол, само с подправки и пресен лук.
  Избор на агнешко:

  Месото трябва да има неуловим дъх, да е прясно и приятно на вид.
  Тлъстината трябва да е твърда
  Кожата не трябва да е влажна или прекалено суха.
  Месото трябва

VN:F [1.9.17_1161]
оценете рецептата
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)