031322590fc285ccdb650f2ff333e6791b45c6Цитрусовите плодове съдържат голямо количество витамин С, който предпазва от остри вирусни инфекции и настинки. Те са много полезни. Когато купувате цитрусови плодове гледайте те де са тежки, колкото са по-тежки, толкова са по-сочни. Цитрусовите растения дават плодове 2-3 пъти годишно. Обичат светлината, топлината и влажният въздух. При температура под 10° С престават да растат. Родината на цитрусовите дървета е Бразилия, САЩ, Китай, Индия, Индонезия и Индокитай. Цитрусовите дървета са разпространени из субтропиците и тропиците на цялата планета.

Цитрусовете плодове се използват и като козметично средство. Приложени директно върху добре почистена кожа, те се всмукват от кожните клетки, като подхранват и подмладяват кожата.

Видове цитрусови плодове:

 1. Жълт грейпфрут – сочен, но доста горчив
 2. Розов грейпфрут – по-сладък, по-хубав, но и по-скъп от жълтия.
 3. Лимон – колкото по жълта е кората, толкова по сладък е лимона.
 4. Мандарина – много сладка и сочна, но за съжаление в повечето случаи има много семки.
 5. Тънкокори портокали – от тях се прави сок, също така са много месести.
 6. Дебелокори портокали – белят се лесно, но имат по-малко сок от тънкокорите.
 7. Зелени лимони – много ароматни. По-узрелите плодове са по-сладки, а по-зелените се използват за украса.
 8. Помело – най-големия цитрусов плод. роднини са на грейпфрута. Много често за по-сухи отвътре.

Вместо да изхвърляте корите на цитрусите може да ги захаросате по следния начин:

4f17b4f8e3Нарежете корите на четвъртинки, сварете ги с вода за 2 часа. Отцедете и премерете. Долейте прясна вода и също толкова захар, колкото са цитрусите. Оставете плодовете да кипнат, докато се разтопи захарта. Оставете ги да престоят една нощ в хладилника. На другия ден ги сложете да кипнат отново, докато сиропът почти изври. Извадете корите и ги изсушете на много слаба фурна, като ги сложите върху решетка покрита с пергаментова хартия. Когато поизсъхнат ги нарежете на парчета и ги съхранявайте в хладилника. Може да ги потопите и в разтопен натурален шоколад.

От цитруси може да направите и вкусен мармалад:

 • 1 кг портокали
 • 2 лимона
 • 2 кг захар

Нарежете портокалите и лимоните на две и ги изстискайте. Махнете семките, нарежете на ситно сърцевината и корите от плодовете. Сложете всичко в тенджера, прибавете 3 л вода. Оставете всичко да ври около 2 часа. Затоплете захарта на слаба фурна за около 20 минути, после я сложете към портокалите. Варете на силен огън, докато малко мармарад капнат върху студена чинийка и охладен се набръчква щом го пипнете с пръст. Охладете за 10 минути и сипете в стерилизирани буркани.

Още по темата:

 • Полезни съвети за приготване на риба – Част II


  Продължение на Полезни съвети за приготване на риба – Част I
  Ето и няколко съвета как да сготвите вкусна риба:

  За да остане рибата свежа, когато я печете във фурна е необходима течност, като: бульон, вино, масло или зеленчуци. Може да сложите на дъното на тавичката, в която ще печете рибата първо зеленчуците и върху тях да

 • Полезни съвети за приготвяне на пиле


  Пилето е чудесен източник на протеини и е бедно на мазнини. Съдържащата мазнини кожа може да бъде отстранена преди готвене, но знайте, че вкусът на пилето е предимно в кожата му. Пилето е предпочитано за консумация във всички части на света. Пилешкото месо е богато на витамини – В3, В6, В12 и на минерали –

 • Полезни съвети за приготвяне на агнешко месо

  Печеното агнешко има превъзходен вкус без значение дали е препечено или не. Месото на пролетните агнета е вкусно дори и без сол, само с подправки и пресен лук.
  Избор на агнешко:

  Месото трябва да има неуловим дъх, да е прясно и приятно на вид.
  Тлъстината трябва да е твърда
  Кожата не трябва да е влажна или прекалено суха.
  Месото трябва

VN:F [1.9.17_1161]
оценете рецептата
Rating: 3.2/5 (28 votes cast)
Цитрусовите плодове, 3.2 out of 5 based on 28 ratings